Sunday 30 August 2015

V de la orașul lui Casanova #travelerlife

     După maratonul de o mie și ceva de kilometri pe care l-am făcut în prima zi, în dimineața celei de-a doua am făcut o vizită peşterii din Postojna- vezi postarea anterioară-. Apoi am plecat spre Italia, iar până în două eram deja în Veneția, chiar dacă nu era trecută în traseu.
    Totul începuse cu o seară înainte, în drum spre cazare, când tata a văzut un indicator către „orașul pe apă”. Mai în glumă, mai în serios, a întrebat dacă oprim. Răspunsul meu a venit abia după ce am mai analizat o dată programul din ziua următoare. Fusese la început aruncat într-un colț pe ciornă, însă nu a ajuns pe „curat” din cauza faptului că eu îmi doream foarte mult să revizităm Verona(a patra oară, aș putea adăuga). Şi pentru că aceste două orașe se află la doar o oră diferență, aveam de ales una dintre ele. Să-ți mai spun că pe scumpa de Veneția am vizitat-o o singură dată și nici atunci „ca la carte”? Nu mă întreba ce a fost în capul meu de nu am trecut-o...
       Deci, am acceptat oferta propusă de tata, cu gândul că vom fi deja pe autostradă spre Verona la ora 3 și jumătate, iar la doar o oră mai târziu îmi voi putea admira priveliștea de la balconul Julietei.




 
         Scurtă inițiere în tainele oraşului

     Veneția este împărțită în 6 sestiere(cartiere de-ale noastre), cea mai renumită fiind San Marco, unde se află şi piața și piațeta cu acelaşi nume, despre care Napoleon spunea odată că este cel mai elegant salon al Europei. Piazza găzduiește Basilia di San Marco, iar Piazzetta se întinde către lagună cu două mari clădiri impozante: pe partea stângă, cum ieși din piață se află Palazzo Ducale(Palatul Dogilor), iar în dreapta Librăria Sansoviniana.
     În oraş nu se intră cu maşina și ai la dispoziție trei parcări imense unde să-ți lași automobilul. Cel mai departe cu cele patru roți poți să ajungi în Piazzale Roma, unde există vreo două parcări care îți promit încă de la intrare nişte cozi infernale şi o adevărată luptă pentru un loc. Tot de aici poți lua un vaporaş care te duce în centru, singurul lor mijloc de transport sau un fel de tren care are doar trei opriri: Piazzale Roma, portul şi parcarea de la intrarea în Veneția, toate fiind foarte aproape una de cealaltă.


//Piazzetta di San Marco\\


         Top 5 lucruri de făcut în Veneția

     1. În primul rând, nu face greșeala de a-i aloca orașului doar două ore, pentru că nu vei apuca să guști cu adevărat din frumusețea Veneției. Cum spuneam mai sus, noi am petrecut aici două ore doar plimbându-ne și admirând străduțele și podurile.

    2. După ce ți-ai rezervat mai mult de jumătate de zi, îți recomand să te așezi la un restaurant cu vedere la apă, precum cel din imagine și să mănânci un Tiramisu de la el de-acasă. Cel mai bine ar fi chiar să te interesezi pe internet și să faci rezervare în prealabil.




    3. Savurează o cafea în inima orașului, admirând Basilica și Piazzetta.

    4. Plimbă-te cu gondola. Păi cum să ajungi la Veneția și să nu-ți săruți marea iubire sub podul reprezentativ?




    4 bis. Plimbă-te cu WaterBus. Prețurile pentru inchirierea gondolei pot fi destul de ridicate, însă poți admira și cu acest vaporaș minunățiile orașului.




     5. Cumpărături! După cum se știe, Italia este vestită materialelor fine si a magazinelor luxoase. Te invit să faci o plimbare pe străduțele ce înconjoară Piazza di San Marco, unde vei găsi unele dintre cele mai scumpe magazine, dar și unele accesibile tuturor buzunarelor.





//Din Piazzetta San Marco poți admira Biserica San Giorgio Maggiore, unul dintre cele mai importante puncte de reper din oraș\\ 


        Ce-am făcut noi

     Noi am parcat maşina exact la intrarea în oraș, foarte aproape de portul principal. Am ales aici pentru că timpul şi răbdarea nu ne permiteau să stăm zeci de minute la cozile despre care ți-am povestit mai sus. Apoi am luat trenulețul şi am coborât la ultima stație. De acolo am luat-o la pas spre vestita Piazza di San Marco, ceea ce nu-ți recomand dacă ți-ai alocat numai o oră vizitei întregului oraş. Negrăbindu-ne şi admirând fiecare mică piață, nouă ne-a luat cam două ore să ajungem în "centrul centrului", cu toate că a meritat.














    Ajunși în piață, cu mult după ce ora de plecare trecuse și, totodată, cu mine stresată de timpul pe care îl organizasem cu atâta strictețe, am apucat să admirăm arhitectura și să boicotim nițel faptul că Basilica era acoperită de schele. Din cauza asta, nici pozele nu au reușit să readucă în întregime imaginea bisericii, însă te voi lăsa pe tine să descoperi frumusețea ei atunci când vei vizita orașul.






//așa arată o stație WaterBus\\


//Basilica di San Marco\\



//Basilica di San Marco; se poate observa cum sunt agățate schelele de ea\\
      Așadar, putem chiar să spunem că am văzut Veneția în mare parte, ca un călător adevărat şi nu ca un turist. Asta pentru că, în afară de bisericile în care mama a ținut să intre, nu am vizitat muzee sau galerii. Tu? O vei trece în lista de vacanțe?
      Dacă am ajuns până la urmă la Verona şi dacă am atins sânul Julietei, îți povestesc data viitoare. Plus aventurile de la Firenze.


      Am ales să port: ie cu mânecă scurtă Bershka, pantaloni scurți Bershka, sandale cumpărate din orașul cu pricina/ teniși Vans, geantă Massimo Dutti.

No comments: